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2021 Club Crew National Championships 

Frequently Asked Questions 
Answers to these questions are guided by the  

IDBF Competition Regulations, Edition 8.0, issued 01 January 2020 

 

1. What is a Club Crew? 

The practice of Clubs’ recruiting paddlers specifically for a CCNC is against the intention of the IDBF 
Competition Regulations and the spirit of the Championships.  Any club found not to be complying 
with IDBF Competition Regulations 4.3 and 4.3.1 shown below can be disqualified from further 
competition. (Please note that due to the COVID-19 pandemic, flexibility to the stated time 
periods will be provided. See Question #3 for details.) 
 
CR 4.3 Club Crews. In IDBF Championships for Club Crews a Racer can only represent one Dragon 
Boat Crew. See Bye Law 12.3 for the definition of a Dragon Boat Club Crew. 
The rules for National Crew Representation need not apply but all competitors must have been 
bona fide members of the Dragon Boat Crew that they represent, for at least SIX (6) months before 
the Club Crew Championships in question. 

CR 4.3.1.  A bona fide Club Member is one that has regularly trained and/or competed for 
the Club Crew that they represent during the minimum period of six months shown in 4.3.   
A bona fide Club Member will normally be a resident in the Country in which the Club Crew is 
located.   
A Club Member who trains and competes with a Club Crew from a different Country or 
Territory or a geographical Region within a Country to the one in which the Club Member 
himself (or herself) is normally domiciled, will only be considered as a bona fide Club 
Member if they can prove that they have physically attended their Club to train or compete 
for a period or of at least twelve (12) weeks, over a minimum period of two (2) racing 
seasons. 
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2. How will you verify crews? 

A list of crews that register for the CCNC will be forwarded to the President of the respective 
USDBF Region for verification that the crews are members in good standing of the region. 
IMPORTANT NOTE: Each club must declare a location (specifically, a city or town). 

 

3. How will you verify that individual paddlers are bona fide members of the crew? 

Club Crew race rosters will be entered into the IDBF system.  These rosters will be sent to the 
President of the respective USDBF Region for initial verification that the participants listed are true 
members of the Club.  The Region will notify the Club teams of any concerns.  The Region will 
notify the USDBF that the Crew roster has been approved by the crew’s Region. 

IMPORTANT NOTE: The USDBF Competition and Technical Committee will have final authority to 
determine bona fide club membership. Crews participating in the USDBF CCNC must be ready to 
present documentation that verifies team membership.   

For members residing within a 50-mile radius of the Club’s declared location, this verification can 
include:  

- athletes’ names appearing on a 2021 paid-membership listing; 
- practice logs during the 2021 season; 
- records (for example, rosters or photographs) from previous competitions for this crew;  
- other proof deemed acceptable by the Competition and Technical Committee.  

Club members who reside beyond a 50-mile radius of their club's declared location must be 
prepared to prove that they have been bona fide club members for at least two prior racing 
seasons (or for at least the 2019 season, since it was not possible to compete or practice in 2020). 
For these out-of-town club members, proof of bona fide club membership can include:  

- proof of prior residence within the 50-mile radius; 
- rosters from past races with the club;  
- photographs from past races or practices with the club; 
- documents showing travel to the club's location for practices and/or races;  
- other proof deemed acceptable by the Competition and Technical Committee. 
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4. Several clubs have disbanded in my area, because we have not been able to practice due to 
COVID restrictions.  We are forming a new club and recruiting members either from the clubs 
that are no longer active or from new members that have never been in a dragon boat club.  
We will not be able to meet the 6 month practicing requirement mentioned in the IDBF 
definition of a Club Crew.  Can our new club still compete at the CCNC? 

We are aware that COVID restrictions have changed the way in which clubs train and compete.  
Because of this, new clubs being formed this summer will be allowed to compete at the CCNC in 
Sarasota with the following exception.  All members of the new club must reside within a 50 mile 
radius of the new Club’s declared location.  The USDBF Competition and Technical Committee will 
have final authority to determine bona fide club membership.  New clubs participating in the CCNC 
must be ready to present documentation that verifies team membership.  (see examples of 
verification documentation in question #3 answer above) 

 

5. I regularly paddle with Crew A from Club X and with Crew B from Club Y.  I can prove 
membership to both clubs and that I practice with both crews.  Can I participate in CCNC and 
be on both rosters from the two clubs? 

Participants may race with only one club at the 2021 CCNC, with the following exceptions: 

- athletes whose primary club is single-gender; those athletes may compete in Mixed 
divisions only, with one other club 

- athletes who race with a Paradragons crew may also race with another club 

 

6. My club has a Premier crew and a Senior A crew.  I regularly practice with both crews.  Can I 
paddle in the CCNC on both of these crews from my club? 

Yes, you may paddle on both of these crews from your club.  However, you risk the possibility of 
missing a race due to scheduling constraints.  From Bulletin #1:  
 

Multiple Rostering and Cross Event Participation 
Participants may race with only one club at the 2021 CNCC. (An exception is made for athletes whose 
primary club is single-gender. Those paddlers may compete in Mixed races only, with one other club. 
An exception is also made for athletes who compete with a Paradragons crew, whose athletes may 
compete with another crew.) A participant may race with more than one crew within a club, but in 
no case will racing be held up to allow the transfer of a participant from one crew to another.  Shared 
helms and drummers between crews in the same club will be allowed based on the race program. 
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7. Our club has a Breast Cancer Paddlers team and an All Cancer Paddlers team.  The ACP team 
doesn’t have enough paddlers to compete at CCNC in a Standard boat. Can we use BCP 
paddlers to fill the Standard size boat so that we can compete at Nationals? 

Yes, you can.  All paddlers in the ACP boat must be members of the same club and have practiced 
together.  However, the same scheduling constraint mentioned above would apply here.  Racing 
will not be held up to allow the transfer of a participant from one crew to another. 

 

8. If my crew wins the Premier Women’s division at CCNC, but we would like to enter 2022 
CCWC in the Senior A Women’s division, can you just change our berth for us from Premier 
Women to Senior A Women? 

No, the berth you earn is in the Premier Women’s Division only. 

 

9. My club has a mixed team.  We only have 9 women.  Can we paddle with 11 men so that we 
have 20 paddlers in the boat?  We have a female drummer.  Does the drummer and the helm 
count toward the mixed boat count? 

We are using the IDBF rules for the Mixed Class Standard Boat composition.  Here is the rule, with 
some examples. 

CR 2.1.3 Mixed Class  

Standard Boat Combination – minimum of eight (8) to a maximum of ten (10) paddlers of either gender. 
Drummer and helm can be of either gender.  

Small Boat Combination – minimum of four (4) and maximum of five (5) paddlers of either gender. Drummer 
and helm can be of either gender.    (Aug16)  

The following table shows the possible combination of crews  

Standard boat 

10 male paddlers / 10 female paddlers  + drummer and helm of either gender 
10 male paddlers / 9 female paddlers + drummer and helm of either gender 
9 male paddlers / 10 female paddlers + drummer and helm of either gender 
10 male paddlers / 8 female paddlers + drummer and helm of either gender 
8 male paddlers / 10 female paddlers + drummer and helm of either gender 
9 male paddlers / 9 female paddlers + drummer and helm of either gender 

 
Small boat  

5 male paddlers / 5 female paddlers + drummer and helm of either gender 
5 male paddlers / 4 female paddlers + drummer and helm of either gender 
4 male paddlers / 5 female paddlers + drummer and helm of either gender 
4 male paddlers / 4 female paddlers + drummer and helm of either gender 
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10. You state that you will be using a “points system” for determining the winner.  How does 
that work? 

Based on their results in each of the three racing events (200m, 500m, 2000m), teams will be 
awarded points based on the IDBF’s points system for each event. To determine the overall winner 
within each racing division, each team’s points from the three racing events will be totaled. A tie in 
total points will be broken by the result of the 500m event. If a tie still exists after including the 
results of the 500m event, the tie will be broken by the result of the 200m event. 

 

11. My steerer got sick and can’t attend the event.  Can I add a new name to my roster at 
registration on Friday morning? 

Once rosters are “locked down” by the online system, they cannot be changed or added to.  That 
is one reason why you have “alternates” on your roster. Reminder: All participants and coaches 
must be registered and paid on the USDBF membership system by July 15. 

 

12. If we win a berth to CCWC, when do we have to notify the USDBF that we have accepted the 
berth? 

All awarded berths must be confirmed no later than November 1, 2021. Please let us know your 
intention as soon as possible so that, if you do not accept the berth you earned, we can award 
your berth to another crew who competed at the CCNC in your division. 


